Пратиоци

недеља, 25. новембар 2012.

Pita sa prazilukom i krompirom



Potrebno-
500g tankih kora za pitu,1 kg krompira,pola kg praziluka,2 jaja,1 zumance,1oo ml mleka,so,biber,vegeta,ulje,susam,malo margarina,100ml kisele vode,malo praska za pecivo.
Krompir oljustiti i iseci na naj sitnije kockice nozem na dasci.Praziluk oprati i beli deo iseckati na kolutove.

U odgovarajucoj posudi na ulju proprziti kratko praziluk,dodati krompir,dobro promesati,zaciniti po ukusu.Skinuti sa vatre te dodati jaja i mleko.Dobro promesati,probati da li je slano.

Zagrejati rernu na 200 stepeni.Pouljiti dobro pleh.U maloj soljici sipati 100ml kisele vode,malo soli,peciva i ulja te tom smesom prskati prve dve kore a na trecu staviti fil.
Savijene kore premazati uljem,odozgo staviti po koju kockicu margarina i peci dok ne porumeni.Pred sam kraj umutiti viljuskom jedno zumance te njim premazati kore odozgo i posuti susamom.Vratiti jos kratko u rernu.
Gotovu pitu poprskati malo vodom,prekriti alu folijom i odozgo krpom da odstoji kratko.Seci na parcad i sluziti vrucu,ali je jednako dobra i hladna.

Visnjevaca



Potrebno-
 500g visanja,500g secera,1 l domace rakije.

    U staklenu teglu redjati red višanja, red šećera dok ima sastojaka
    Sve zaliti rakijom, dobro zatvoriti.
    Držati na suncu 40dana, promućkati na par dana.Presuti u flašu.
    Piti rashladjeno.
    ZIVEEELLLIII!!!

Dzem od sljiva i cokolade


Potrebno
10kg sljiva,4 kg secera,200g menaz cokolade za kuvanje,tegle,celofan,gumice,masina za meso.
Sljive dobro oprati,ocistiti od kostica,iscepati.Samleti na masinu za meso.U odgovarajucoj serpi kuvati sa secerom oko 2 sata dok ne postane dosta gusto i nemoguce lako mesati.Nekih 10 min pred kraj dodati cokoladu na kockice.Dobro promesati.


Tegle zagrejati u rerni na 100 stepeni.Sipati dzem.Zapeci ga u rerni da dobije lepu koricu i ostaviti da se ohladi.Povezati celofanom i gumicama,poredjati u neku gajbu i prekriti debljom krpom.Ukrasiti tegle po zelji.Od ove mere ja sam dobila 11 tegli kao na slici.

Mleveni paradajz za zimu

Potrebno za 5L-mleveni paradajz za zimu

7kg paradajza,7 kasika soli,1 kasika secera,persun sitno seckan,flase,celofan,gumice,masina za meso.
Paradajz oprati i dobro ocistiti od svih peteljki i svega sto nije dobro na njemu,iseci na parcad.Samleti u masini za meso sa sve ljuskom i semenkama.Dodati secer,so i persun,dobro promesati.

Kuvati na sporetu samo dok ne izbije prvi kljuc,nekih pet min neka vri.Skinuti sa vatre i u dobro oprane flase sipati pomocu levka,povezati celofanom i gumicama.
Nije potrebno kuvati uopste ako je paradajz domaci,ne prskan i ako imate podrum za cuvanje preko zime.Posto ga ja nazalost nemam,zbog sigurnosti da ne propadne malo ga prokuvam.

Ja sipam uvek u manje flase,to me podseca na moju baku ♥.Miris i ukus tog paradajza koji se zimi pije ili koristi kao salata obicno uz pasulj,je ne procenjiv.

Pindjur




Potrebno za jednu meru-

6kg crvenih paprika,4 kg paradajza,200g sirceta,100g secera,600ml ulja,2 glavice belog luka sitno seckanog,1,5 kasika soli,2 veze persuna,3 ljute papricice.
Paradajz oprati,poredjati u tepsiju i ispeci u rerni na 200 stepeni.Ispecen ,oljustiti od kozice i propasirati pasirkom ili u blenderu.

Papriku oprati,posusiti krpom i peci na plotni od sporeta.Prohladjenu papriku dobro ocistioti od ljuske,semenki i peteljki.Seci na sitne kockice nozem ili samleti na masinici na meso na krupnije.
U odgovarajucoj serpi za zimnicu sipati ulje,proprziti prvo paradajz,pa dodati papriku i ostale sastojke.
Uz stalno mesanje oko 2-3 sata prziti tj kuvati pindjur.
Ugrejati malo tegle,sipati pindjur,odozgo zaliti kasikom vrelog ulja i zatvarati tegle celofanom i gumicama pa poklopcem.

Sarena salata za zimu




Potrebno-

6kg povrca-1kg paprika,1kg kupusa,1kg krastavcica kornisona,1kg sargarepe,1kg zelenog paradajza i 1 kg karfiola.
Za preliv-
3l vode,1 l sirceta 9%,9 kasika soli,9 kasika secera i 1 vinobran,po zelji biber u zrnu.
  1. Povrće oprati. Kupus izribati, papriku očistiti i iseckati na rezance, krastavčiće i sargarepu iseckati na kolutiće, paradajz na kolutice,karfiol na cvetice.
  2. Povrće staviti u veću posudu i dobro ga izmešati.
  3. Preliv prokuvati i vrelim preliti povrće.
  4. Pokriti čistom krpom i zamotati u ćebe.
  5. Ostaviti da stoji 24 sata, promešati 2-3 puta u toku stajanja.
  6. Povrće pakovati u čiste tegle (ne zagrijane), može i u plastičnu posudu, malo pritiskati da se složi i naliti tečnost u kojoj je stajalo.
    Povrće se mora pritisnuti da ne pliva po vodi, voda mora biti iznad povrća.

Domaci biljni zacin


1kg sargarepe,1kg bele zeleni,500g celera,dosta persuna i celera.
Ocistiti i oprati dobro povrce te ga u seckalici fino ustniti i promesati.Mozete dobro posoliti pa sabiti u tegle i cuvati na hladnom mestu.Ili kao ja u male sesice pa u zamrzivac.Pri svakom kuvanju rucka zimi ,dobro ce vam doci paketic zdravog i kvalitetnog povrca.